Magyar fájdalom szobor - Zamárdi

látnivalók Zamárdiban

Magyar fájdalom szobor - Zamárdi

"A MAGYAR FÁJDALOM" című szobor a vasútállomás mellett a Szabadság téren található. Ezt a szép köztéri szobrot Margó Ede (1872-1946) szobrászművész alkotta, és ajándékozta Zamárdi városnak a harmincas években.

Margó Ede akadémikus típusú portréi és emlékművei megtalálhatók az ország több városában és a nyugati országokban is. Szobrai, alkotásai védettek. Az őtehetségét dicséri többek között a szegedi Dankó Pista- valamint a miskolci Kossuth-szobor; a fürdőtelepi szép kápolna homlokzati Jézus-szobra és a bent látható Mária-szobor is tőle származik.

Mint a Balaton szerelmese, az elsők között épített nyaralót a fürdőtelepen, és munkáit, alkotásait itt álmodta meg. A magyar fájdalom emlékművét, mint igaz magyar ember, a trianoni országcsonkító döntés miatt érzett fájdalmának kifejezésére ajándékozta a városnak.

Csónakjában a viharos vízen hánykódó izmos férfialak a bánat, az egyedüllét, az elkeseredett küzdelem szimbóluma. A magyarság magányos küzdelmét testesíti meg ez a szobor. Az emlékmű - mondanivalója miatt - hányatott sorsnak volt kitéve évtizedeken keresztül.

Először bedeszkázva, majd raktárban félrelökve, méltatlan körülmények között várta, hogy rendeltetésének megfelelő helyre kerülhessen. 1956 után ismét köztérre került, de új felirattal: "A TÚLSÓ PART FELÉ". 1991-ben a város lakosságának határozott kívánságára ismét az eredeti felirat került a szobor talapzatára. A szobrot gondos szakértő kezek rendbe hozták, és jelenlegi helyére tették.
Cím:
8621 Zamárdi, Szabadság tér
Település ismertető
  • Zamárdi

    Somogy megye északi részén, a Balaton partján található Siófok és Balatonföldvár között Zamárdi. A települ...

Zamárdi és környéki programok

Szállások Zamárdibanés környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu