Üdülőhelyi kápolna - Zamárdi

látnivalók Zamárdiban

Üdülőhelyi kápolna - Zamárdi

Az 1920-as években fellendülő balatoni élet és a villaépítkezések tették indokolttá, hogy a közel 10 km hosszan elterülő üdülőterületen is egy áldozati helyet létesítsenek. A kis templomot 1929. augusztus 15-én szentelték fel, amely, azóta is, éven át istentiszteletek színhelye.

Megépítése dr. Purebl Győző nevéhez fűződik, 1929-ben szentelték fel. Az épületet Margó Ede szobrai díszítik. A húszas években megindult nagy pezsgés és villaépítkezés indokolttá tette a lenti részeken is áldozati szent helyek létesítését. Templom formájában ezt eddig csak a katolikus egyház realizálta.

Elsősorban dr. Purebl Győző egyetemi tanárnak, székesfővárosi tanácsnoknak, Zamárdi város díszpolgárának érdeme, hogy az Új Ember által egy alkalommal "Az üdülőkápolnák gyöngyének" nevezett épületet a kezdetben róla elnevezett, ma Petőfi nevével fémjelzett utcában tető alá hozta.

A stílus szerint nehezen meghatározható kis templomot 1929. augusztus 15-én szentelte fel dr. Rott Nándor veszprémi püspök a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Az épületet Margó Ede frontális beállítású szobrai díszítik. A kápolna egész éven át "üzemel", a zamárdiak éppúgy kedvelik, mint plébániatemplomukat.
Település ismertető
  • Zamárdi

    Somogy megye északi részén, a Balaton partján található Siófok és Balatonföldvár között Zamárdi. A települ...

Zamárdi és környéki programok

Szállások Zamárdibanés környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu