Idén ők a legzöldebbek

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Idén ők a legzöldebbek

Feltöltve: 2011-05-27

A riasztó hírek földünk természeti környezetének és légterünk, az életet adó ózonréteg állapotának romlásáról remélhetőleg egyre több embert késztetnek arra, hogy otthon és a munkahelyén is tegyen ellene. Sokaknak talán apróságnak tűnik, hogy ne szemeteljünk az utcán, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, használjunk energiatakarékos izzót, vagy autónk érdemelje ki a zöld kártyát.

Míg egy-egy embernél nem tűnik soknak az így elért eredmény, addig az ipari méretű fogyasztóknál ez bizony tetemes környezetszennyezéssel – és rombolással – járhat, ha nem figyelnek oda. Ilyen ipari méretű fogyasztónak minősülnek a szállodák is. Nekik egyfelől öröm, ha sok a vendég, másrészt viszont a víz- és energiafogyasztás, a káros anyagkibocsátás és a keletkező hulladék mennyisége komoly hatással van a környezet állapotára – és az üzemeltetési költségekre.

Lassan 20 éve kezdeményezte a hazai szállodák nagy részét tömörítő Magyar Szállodaszövetség, hogy a hotelek tervszerűen és tudatosan foglalkozzanak a környezetvédelemmel, a működés minden területére, és minden – apróságnak tűnő – részletére. Sokan találkozhattak már a szállodai fürdőszobákban azzal a felirattal, hogy a törölközőt használjuk többször, hogy ne kelljen naponta cserélni. Ezzel nem csupán vizet takarít meg a ház, hanem a mosószerből is kevesebb kerül a szennyvízbe. Az energiával való takarékosság érdekében tért át sok szálloda arra a kártyás rendszerre, miszerint a kulcskártyával aktiválható a szoba világítása, távozáskor pedig – a kártyát kivéve megszűnik az áramellátás. Emellett ma már sok szállodában szelektíven gyűjtik a hulladékot, az egyedi csomagolású vajak és dzsemek helyett (melyek kis papírjai és dobozai bizony tetemes mennyiségű hulladékot jelentenek már néhány nap alatt) tálakból vehetnek a vendégek annyit, amennyi jólesik.

A szállodák környezetvédelmi tevékenységének ösztönzésére nem csupán útmutatót dolgozott ki a szövetség, hanem kétévente pályázatot is hirdet. A sikeres pályázók elnyerik a „Zöld Szálloda” embléma viselésének jogát, a legjobbakat pedig minden alkalommal külön is díjazzák.

A 2011-12-es pályázatra 37 szálloda nevezett, akik mind el is nyerték a „Zöld Szálloda” embléma viselésének jogát. Közülük a legjobbnak idén a következőket ítélte a zsűri:

I. helyezett: Thermál Hotel - Visegrád
II. helyezett: Hotel Residence Ózon**** Mátraháza
III. helyezett: Nimród Bioszálloda és Bioétterem - Karcag

Szállodaláncok:

I. Helyezett: Novotel Székesfehérvár
II. helyezett: Hunguest Hotel Pelion - Tapolca
III. helyezett: Novotel Budapest Centrum


A zsűri javaslat alapján a Danubius Hotel Flamenco - az országban másodikként - megkapta az "Örökzöld" emblémát a folyamatosan magas színvonalú környezetvédelmi tevékenységért.

A régóta pályázók közül négy évre kapták meg a Zöld Szálloda embléma viselés jogát - az Örökzöld cím elnyerésének reményében - a következő szállodák:

Barátság Gyógy- és Wellness Szálloda - Hajdúszoboszló
Mercure Budapest Buda****
Mercure Budapest Korona****
Novotel Budapest Congress****
Hunguest Grandhotel Galya**** - Galyatető

2005-ben a Sofitel Átrium Budapest szálloda elsőként Magyarországon örök időkre elnyerte a Zöld Szálloda címet. Ők már akkor egy külön dobozt elhelyezve a szálloda gazdasági bejáratánál nem csak a szállóvendégektől, de a környéken lakóktól is begyűjtötték a használt elemeket, és veszélyes hulladékként elszállították.

Lovas Katalin